Kvinnedagen – Kampen er ikke over 9.mars

I dag feirer vi den internasjonale kvinnedagen. Dette er en dag hvor vi hedrer kvinners prestasjoner, styrke og mot, samtidig som vi minnes utfordringene og hindringene som kvinner fortsatt står ovenfor. Det er en dag hvor vi skal reflektere over hvor langt vi har kommet, men også hvor mye som fortsatt må gjøres.
For oss er det en selvfølge å kunne markere den internasjonale kvinnedagen. Slik har det ikke alltid vært. Våre forfedre har banet vei for oss. For at vi skal kunne få utdanning og jobb. For at vi skal kunne stå opp for oss selv når vi opplever urett. For at vi i dag, den 8. mars, kan gå i tog og kreve likestilling. Med dagens tempo er det nemlig ingen av oss som kommer til å oppleve en likestilt verden.
Iran er et land som er kjent for å ha strenge lover og begrensninger på kvinners frihet. Men til tross for disse begrensningene, har det vært mange inspirerende kvinner som har kjempet for å endre situasjonen og å få en stemme i samfunnet. Masha Amani er en av disse kvinnene som har stått opp for grunnleggende rettigheter. Hun har arbeidet utrettelig for å avsløre undertrykkelsen av kvinner i Iran og kjempet for ytringsfrihet og demokrati i landet. Amani har gjort et solid arbeid i å øke bevisstheten rundt voldtekt og overgrep mot kvinner i landet og vært til stor inspirasjon for mange kvinner.
Masha Amani ble i høst torturert og drept av politiet i Iran.
I 2022 mistet også kvinner i flere delstater i USA retten til å bestemme over egen kropp. Abort har vært en grunnleggende rettighet for kvinner i USA siden den banebrytende avgjørelsen i Roe v. Wade-saken i 1973. Kvinners rett til abort handler ikke bare om kvinners helse, men også om likestilling og rettferdighet. Kvinner som ikke har mulighet til å bestemme over sin egen kropp og sin egen reproduktive helse, vil aldri kunne oppnå likestilling med menn. Abort skal være kvinnens valg, ikke statens. Dessverre har denne rettigheten vært under stadig angrep de siste årene, og i fjor falt Roe v. Wade. Det vil si at det er ikke lenger en nasjonal rettighet å ta abort i USA.
Partiene på høyresiden har gjennom historien stadig vært en bremsekloss i likestillingskampen. Også i Norge har vi sett forsøk på å innskrenke kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Abort er en rettighet som kvinner har kjempet for i mange år, og som fortsatt er under angrep fra høyresiden. Høyre brukte det som et forhandlingskort for å beholde makten når de satt i regjering.
Dagen i dag er først og fremst en kampdag. I stedet for å innskrenke kvinners rettigheter, bør vi jobbe for å styrke kvinnehelse. Vi må investere i seksualundervisning, prevensjon og tilgang til trygge aborttjenester. Vi må forske på livmorhalskreft, endometriose, pcos og andre sykdommer som rammer kvinner annerledes enn menn. Derfor må vi i AUF sørge for et ordentlig løft for at kvinners helse skal likestilles i budsjettene med menn sine.
Vi er stolte av å tilhøre en feministisk bevegelse, som alltid har stått fremst i bresjen i norsk likestillingskamp. Kvinner som nektet å akseptere urettferdigheten med at hvilket kjønn du er født med, skal definere dine rettigheter og rolle i samfunnet. Som da kvinnebevegelsen i Arbeiderpartiet i skjul delte ut gratis prevensjon før det var lovlig. Som da Grethe Berge innførte pappapermisjon fordi hun mente at kvinner og menn skal ha tid med barna, men også tid til å jobbe.
Vi må ta opp kampen for kvinners rettigheter, ikke bare i dag, men hver dag. Vi må stå sammen og kjempe for en verden der kvinner har de samme mulighetene og rettighetene som menn. En verden der kvinner kan føle seg trygge, respektert og verdsatt.
Ja, Norge er et av de mest likestilte i landene i verden, men så langt i fra likestilt.
Det handler om å bryte ned barrierer som hindrer kvinner i å ta del i samfunnet på lik linje med menn.