Debatt2 minutter lesetid

Hva skjer, Brexit?

A24EF9D8-21C5-4F51-81C1-2CBF56C52DCA
Illustrasjon: 2BN

En endelig utmeldelse av EU nærmer seg for britene. Den 31.desember skal etter planen være den siste dagen i overgangsperioden. EU og Storbritannia diskuterer enda rammene for utmelding; om hvorvidt det blir en utmeldelse med eller uten avtale mellom EU og Storbritannia. 

I skrivende stund er ikke en handelsavtale på plass. Ei heller synes det å være nært forestående. EU og Storbritannia er simpelthen for langt unna hverandre. 

Både EU og Storbritannia står hardbarket på sine krav.Uenigheten mellom partene ligger per nå på de politiske områdene fiskeri, subsidier og EU-domstol.

På fiskeri er problemet at britene ønsker at EU skal gi fra seg 60% av fiskeområdene de har tilgang på i britisk farvann i dag. Tall fra European Fisheries Alliance estimerer at 42% av deres fangst de siste 10 årene har kommet fra det som i dag vil regnes som britisk farvann. Franske fiskefartøy står for store deler av fangsten, og dette er derfor ikke bare en strid mellom Storbritannia og EU, men også mellom Storbritannia og Frankrike. Flere franske og spanske lokalsamfunn er avhengig av tilgang på britisk farvann, og nettopp derfor kan det tenkes at Storbritannia bruker tilgangen som et sterkt forhandlingskort for selv å skaffe seg innrømmelser fra EU.

På subsidier er problemstillingen at EU ikke ønsker at Storbritannia selv skal bestemme hvor mye de skal subsidiere britiske matvareproduksjoner, da dette gjør EU redde for at skal gi britiske matvareprodusenter for store konkurransefordeler. 

Hva gjelder EU-domstol ønsker ikke britene at et EU-rettsorgan skal avgjøre konflikter mellom EU og Storbritannia, noe EU vil. 

Av disse tre er spesielt fiskeri den viktigste tvisten som må løses før partene kan bli enige om en handelsavtale. EU kommer til å presse Storbritannia på at britene ikke får samme tilgang på det frie markedet hvis ikke EU får tilgang til britisk farvann, mens Storbritannia kommer til å prøve å presse gjennom ønskede innrømmelser før de gir fra seg tilgangen til britisk farvann til EU. 

For Norge, som handler med Storbritannia gjennom EU, er det viktig at EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale. Blir de ikke enige om en handelsavtale, må norske eksportvarer stå i kø ved den britiske grensen, noe som ikke er gunstig for spesielt norsk fiskerinæring, og som kan føre til økonomiske tap for norske bedrifter. 

For Storbritannia kan de økonomiske konsekvensene av en ikke-avtale være katastrofale. Bank of England, britenes sentralbank, har anslått at en brexit uten avtale vil føre til at BNP (Brutto Nasjonalprodukt) krymper med 1% i første kvartal i 2021 – den samlede BNP for Storbritannia i 2019 var 2,17 billioner britiske pund. I tillegg anslår et britisk regjeringsdokument at en brexit uten avtale vil føre til et fall på 7,6% for BNP i en femtenårsperiode. Til sammenligning anslår man at en utmelding med handelsavtale vil føre til et fall på 4,6% i samme tidsrom. 

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og Storbritannias statsminister Boris Johnson fortsetter nå forhandlingene, og det er håp om at de vil komme til enighet før utmeldingen 1.januar. Selv har Ursula uttalt at de vil gå den ekstra milen for å få på plass en avtale. I mellomtiden hamstrer britiske matvarebutikker EU-varer før utmeldingen er et faktum, i redsel for en utmelding uten avtale.

Ingenting er sikkert – annet enn at det virker lite fristende å selv melde Norge ut av dets tette samarbeid med EU. Brexit bør stå som et sterkt eksempel på hvorfor Norge ikke skal tukle med EØS-avtalen. 

Tekst

Magnus Grundstad

Les også...

Laster artikler

Denne siden bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer i vår Personvernerklæring