4 minutter lesetid

Dette skrev avisene om denne uka

rnb

Denne uken ble SV og regjeringen enige i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, justisminister Mehl redegjorde for 25. juni evauleringsrapporten, flere boikottet Freia, LO varslet søksmål mot SIO, søksmålet mot Trump er i gang – og den ukrainske motoffensiven er i gang. På slutten av uka kom også et viktig gjennomslag for AUF: Konverteringsterapi forbys!

Ferdigforhandla revidert nasjonalbudsjett

Etter tre uker med forhandlinger kom enigheten mellom SV og regjeringen om det reviderte nasjonalbudsjettet på tirsdag denne uken. Nye endringer var blant annet en økning i barnetrygden med totalt 2 milliarder kroner i året og sosialhjelpsatsene ellers med 10%, i tillegg til 300 millioner kroner til tre ulike klimatiltak, 100 millioner kroner til hvert av dem: Frivillig skogvern, klimatiltak gjennom Enova, og klimasats. Likevel er det usikkert hvor mye kutt man faktisk får til, og både SV og regjeringen kritiseres for dette. Den forutsigbare kritikken fra opposisjonen har vært at man er skeptisk til oljepengebruken.

Les mer om det ferdigforhandla reviderte nasjonalbudsjettet her:

NRK: SV får gjennomslag for å øke barnetrygden

Nettavisen: Enig om budsjett: Dette er SV-seierne

Framtida: Regjeringa og SV får smekk for pengebruken

Altinget: Ingen oljeseier for SV, men Kaski lover store utslippskutt

Dagens næringsliv: Ingen oljeseier for SV i budsjettforliket: – Vi får ikke til alt i hver forhandling

Klassekampen: SV har fått regjeringa med på å elektrifisere meir av sokkelen med havvind.

Aftenposten: SV ville skru opp formuesskatten og tette skattehull for de rike – og gi «folk flest» skattelette. Men partiet måtte gi tapt i forhandlingene med Sp og Ap.

Redegjørelsen for 25. juni evalueringen

På onsdag redegjorde justisminister Emilie Enger Mehl om terrorangrepet 25. juni i fjor. Hun sa at et angrep mot skeive er et angrep mot oss alle, og at 25. juni-rapporten påpeker en rekke feil og mangler ved politiets arbeid og beskrev den som «alvorlig og viktig». Kontrollkomitéen på stortinget har varslet og startet med en granskning som skal ha både åpne og lukkede høringer for å ettergå hva som gikk galt forut for 25. juni-terroren.

Les mer om redegjørelsen her:

NRK: Mehl om Pride-skytingen: – Et angrep på oss alle

Dagsavisen: Flere partier krever flere svar etter 25. juni-angrepet i fjor. Nå kan saken havne på kontroll- og konstitusjonskomiteens bord.

VG: Stortinget skal granske regjeringens terror-håndtering

Motoffensiv i Ukraina

Den ukrainske motoffensiven er nå i gang og omtales som en av de største militære operasjonene i Europa siden andre verdenskrig. Det sies at Ukraina har vunnet viktig terreng allerede, men at det fortsatt er usikkert og vanskelig å forutse hvordan det vil gå, knyttet til både Ukraina og Russlands evne til å stå opp imot den andre.

Les mer om motoffensiven her:

NRK: Ukraina hevder å ha tatt tilbake flere landsbyer

VG: Nato-sjefen følger Ukrainas motoffensiv: − Blodig og vanskelig

VG: Ekspert om Ukraina-offensiv: − Er på baby-stadiet foreløpig

Aftenposten: Hvordan går det med motoffensiven? Hver meter koster mye

Boikott av Freia

Flere norske selskaper gikk ut med at de ville boikotte Freia, fordi morsselskapet Mondelez står på en svarteliste fra Ukraina for fortsatt produksjon i Russland. Det var riktignok selskaper som ikke hadde Freia sine produkter som en særs viktig del av sitt utvalg, Widerø og NFF f.eks, og ingen matbutikker gikk inn for boikott. Det ble raskt i etterkant blitt stilt kritiske spørsmål rundt boikotten, blant annet fordi det påvirket norske arbeidstakere og fordi Freia produseres i Norge, men bare eies av Mondelez. I tillegg til at det evt ville vært flere produkter man måtte boikottet ift svartelisten. Siste utviklingen i skrivende stund er at Freia-eier Mondelez sier at virksomheten i Russland skal skilles fra resten av selskapet innen årsskiftet.

Les mer om boikotten her:

Klassekampen: LO slår ring rundt Freia

VG: Mondelez: Freia har blitt en syndebukk

NRK: Det er mye mer enn Freias sjokolader som må ut av handlekurven hvis nordmenn skal følge Ukrainas svarteliste. Nå inviterer UD bransjen til et møte.

Aftenposten: Matvarebransjen: – Ikke grunnlag for Freia-boikott

E24: Iren Svendsen (47) er bekymret for norske arbeidsplasser, og mener Freia-boikotten er «et slags hysteri». Morten Stoltenberg (24) vil ikke kjøpe Freia-produkter hvis Russland tjener på det.

E24: Freia-eier Mondelez sier at virksomheten i Russland skal skilles fra resten av selskapet innen årsskiftet.

Søksmålet mot Donald Trump

Donald Trump er tiltalt for brudd på spionlover ved å delt sensitiv informasjon og ha beholdt hemmelige dokumenter etter at han var ferdig som president. Rettsaken er i gang med alt det kaoset som føler Trump og det er mye spenning rundt hva utfallet vil bli. Republikanske politikere støtter Trump og kritiserer det de mener er en politisk styrt rettsprosess, og han omtales fortsatt som en favoritt til å bli presidentkandidat for det republikanske partiet i 2024.

Les mer om søksmålet her:

Dagsavisen: Skjulte hemmeligstemplede dokumenter og deling av sensitiv informasjon med utenforstående er blant anklagene Donald Trump må svare for i retten i Miami tirsdag.

Aftenposten: Kan en tiltalt Donald Trump slå Joe Biden? Dette mener partiets velgere.

Aftenposten på lederplass: Ny tiltale er alvor for Donald Trump

LO mot SIO

En siste sak fra denne uka som fortjener litt ekstra oppmerksomhet er nyheten om at LO har varslet gruppesaksmål mot studentsamskinpaden i Oslo for å ha holdt tilbake 160 millioner kroner i renter fra depositumskontoer som tilhører studentene. Et viktig eksempel på hvorfor det lønner seg for studenter å være organisert!

Les mer om saksmålet her:

Frifagbevegelse: LO varsler søksmål – mener studenter kan ha krav på 160 millioner

Khrono: LO varsler gruppe­søksmål mot SiO. Vurderer søksmål mot flere sam­skipnader

I tillegg så har regjeringen nå helt på slutten av uka kommet med et lovforslag om å forby homoterapi! Viktig og godt gjennomslag for oss i AUF!

Regjeringen ender også uka med en ny klimatilpasningsmelding fra Espen Barth Eide om hvordan vi skal ruste oss for klimaendringer. Man skal blant annet tredoble støtten til klimatilpasning i utviklingsland mot 2026. Det er ti år siden sist man lagde en slik melding og Eide skriver om det i et innlegg hos E24.

Samtidig skriver NRK om at meteorologene erklærer «uvanlig tidlig» hetebølge.
VG har tidligere laget en sak hvor man kan se hvordan det generelt har blitt mye varmere gjennom årene, og at det i stor grad skyldes de globale klimaendringene.

Regjeringen la også frem sin nye eldrereform denne uka. Den skal sikre at eldre kan bo lenger og tryggere hjemme.

Næringsminister og AUFer Jan Christian Vestre innfører sitt første dagligvareforbud med å forby dagligvareklausuler kalt «negative servitutter», som hindrer konkurranse i bransjen.

Advokat Morten Kjensli mener politivoldssaken i Kongsberg aktualiserer bruk av såkalt kroppskamera. Nå vil politiet teste ut ordningen til neste år.

Et utvalg satt ned av forrige regjering som skal se på en førstelinjetjeneste for rettshjelp har vært ute med et forslag, men understreker viktigheten av at det må ses i sammenheng med andre forslag å når de vil fjerne ordningen som gir voldtektsutsatte tre timer gratis hjelp fra advokat.

 

Skjedde det noe annet viktig denne uken vi burde skrevet om? Skriv om det selv og send inn hit til Praksis! <3

God helg!

 

 

Tekst

Sigrid Døving Bjerke

Klima- og naturleder i AUF

Les også...

Laster artikler

Denne siden bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer i vår Personvernerklæring