Kommentar3 minutter lesetid

Demokratiet står for fall i USA

imggg

Demokratiet står på spill. Nå er det valg i USA, men det er ikke et hvilket som helst vanlig valg.

Valget står nemlig mellom en mann, såpass syk på egen makt at han fikk følgerne sine til å storme kongressen, og en kvinne som vil beskytte friheter og styrke demokratiet. Dette valget bør ikke være et tett løp, men likevel ligger valgnatten an til å bli en thriller. 

Donald Trump er en fare for demokratiet. Hvis han vinner kommer han til å gjennomføre politikken lagt fram i den ultrakonservative politiske plattformen Project 2025. Å skrote abortrettigheter, rigge domstolene og utvise innvandrere står alle på to-do-listen hvis Trump kommer tilbake til Det hvite hus. Donald Trump følger ikke demokratiets spilleregler. Sannsynligheten for at han og tilhengerne hans bestrider valgresultatet er høy, uavhengig av hvem som får flest stemmer på tirsdag.

Derfor har jeg, Falk, Live, Synne, Agnar og Dina fra Oslo og Trøndelag reist til Pittsburgh i Pennsylvania for å drive valgkamp for å redde demokratiet. Pennsylvania er vippestatenes vippestat, den største og viktigste av statene som avgjør valget. Kandidaten som vinner her, vinner også valget.

Allerede i det øyeblikket vi landet, merket vi hvor anspent stemningen er her i Pennsylvania. Siden denne delstaten er avgjørende for valgutfallet, bruker begge kandidatene enorme summer på å overbevise de siste velgerne som sitter på gjerdet. Selv om vi har hørt om den massive pengebruken i amerikanske valg, er det først når man er her at man virkelig forstår hvor altomfattende valget er. 

All reklame på TV og sosiale medier handler om valget, og de fleste kommer fra enten Trump eller Harris sine kampanjer. Annethvert hus har hageskilt som støtter en av kandidatene, og langs motorveien står det store reklameplakater som oppfordrer folk til å stemme på Kamala Harris. Vi har sett flere lastebiler kjøre rundt, dekket i Trumps kampanjemateriell, som er hyret inn for å fungere som rullende reklameplakater.

På onsdag gikk vi dør-til-dør for den demokratiske kongresskvinnen Summer Lee. I et velstående nabolag så vi en tomannsbolig, delt i midten med Harris-skilt og regnbueflagg på den ene siden, og Trump-skilt og amerikansk flagg på den andre. Når vi går på husbesøk, banker vi kun på dørene til registrerte demokrater – altså folk som allerede er enige med oss. 

Mange amerikanere har mistet troen på politikken. De snakker sjelden på tvers av partigrensene, og det er hjerteskjærende å se hvordan Donald Trumps farlige retorikk splitter venner, familier og nabolag. Presidenter har kommet og gått, mens levekårene for folk flest bare har blitt verre. Politikerne har ikke levert løsninger som fungerer for vanlige amerikanere.

Det amerikanske valget er en viktig lærdom for oss i Norge. Et samfunn med tillit mellom mennesker er ikke noe vi kan ta for gitt. Vi må jobbe hver dag, både politisk og sosialt, for å motvirke fremmedhat og ekstremisme, og fortsette å stå opp for demokratiske verdier og toleranse.

Valget viser også hvor viktig det er at vi engasjerer oss på tvers av landegrensene. Summer Lee er en av de progressive representantene i Kongressen som jobber for en politikk folk kan kjenne seg igjen i. Utenforskap er gift for samfunnet, og politikken til progressive stemmer som Summer Lee er motgiften. Derfor er det viktig at vi støtter henne, politikken hun står for og arbeidet hun gjør. Det er nettopp dette som kan redde demokratiet i USA.

Hvis demokratiet ikke berger i USA, står også Europa i fare. Vi kommer til å fortsette å stå på for demokratiet de neste par dagene, og det er godt å vite at når vi driver valgkamp for Summer Lee og Kamala Harris, har vi hele AUF i ryggen. Ellers, intet nytt å melde fra frontlinjene.

Tekst

Mads Hoff

Nestleder i Trondheim AUF

Les også...

Laster artikler

Denne siden bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer i vår Personvernerklæring