5 minutter lesetid

AUF-er som leder i Rogaland AP

34-åringen fra Storhaug går inn i sitt siste år som ordinært medlem i AUF. Han er i sin andre periode som folkevalgt på Stortinget, utdanningspolitisk talsperson i arbeiderpartiet og er med å driver “frihet, likhet, podcast”.

Praksis har vært så heldige å få snakke med den nye fylkeslederen i Rogaland Arbeiderparti. Vi snakker selvfølgelig om Torstein Tvedt Solberg.

Hvordan ser din hverdag ut akkurat nå?

Akkurat nå så er det hjemmekontor. Her bygger jeg lego, og Ina perler perler. Neida. Jeg har veldig mye telefon- og videomøter. I tillegg til arbeid med krisepakkene og en del saker vi jobber med på Stortinget. Vi har jo ikke møter på Stortinget hver dag, men jeg var der tidligere denne uka. Stortingsrepresentantene er bedt om å være parat og nært Stortinget slik at vi kan være der på kort varsel. Så nå er jeg “stuck” på Østlandet med masse lego og videomøter.

Når ble du politisk engasjert og hvorfor meldt du deg inn i AUF?

Jeg ble politisk engasjert når jeg gikk på videregående skole, og det var vel i 2002 jeg ble medlem i AUF. Da var George Bush president i USA, og det var like etter terrorangrepet i 2001.

Min inngang til politikken var aksjoner og demonstrasjoner, jeg var en skikkelig aktivist.

På den tiden var det masse opplegg og motstand mot Irak-krigen og USA sin måte å krige på. Jeg var med på å starte opp folkeaksjonen mot krig i Stavanger, og utenom AUF var jeg også medlem av Natur og ungdom og ungdom mot EU

Det jeg gjorde mest var aksjoner, og masse løgne påfunn for å få oppmerksomhet. Så forsto jeg at i Norge er det de politiske partiene som er den beste måten å påvirke samfunnet på, og det var derfor jeg ble medlem i AUF og Arbeiderpartiet.

Var det å være politiker noe du har sett for deg i lang tid, eller et yrke du bare ble satt inn i med årene?

Det var noe jeg ble kastet ut i. Jeg kommer ikke fra en partifamilie, men en familie som alltid har vært engasjert i politiske spørsmål og lokalsamfunnet. Så det har alltid vært naturlig for meg å engasjere meg i samfunnet. Men den største årsaken er at jeg har vært medlem i AUF som har gitt meg mange muligheter. Jeg satt i Stavanger sitt bystyre i mange år, men det er først nå som stortingsrepresentant at jeg har fått drive med politikk på heltid. 

Jeg liker å si at politikk er ikke et yrke du velger, men en rolle du får. 

På hvilken måte har hverdagen din endret seg etter det nye vervet som fylkesleder?

Den største endringen er et mye større ansvar i partiet. Stortinget i seg selv er et nasjonalt viktig ansvar, men det å være fylkesleder et et stort, tungt og ansvarsfullt verv i partiet. Så jeg bruker mye mer tid på viktig partiarbeid i Rogaland. Altså å ha kontakt med lokallag, men også Rogaland sin rolle opp mot det nasjonale. 

Hva vil du si er de tre viktigste sakene for Rogaland Arbeiderparti framover?

Det som er min ambisjon er å gjøre Rogaland og våre saker mer synlig. Vi har lagt et veldig godt valgresultat bak oss, og en av grunnene til at vi gjorde det så bra er fordi vi jobbet mye med et lokalt budskap om små forskjeller, en bedre skole, en grønn omstilling og industri. Det er de tre viktigste sakene jeg tenker er viktig, og det å løfte frem nasjonalt den gode jobben er gjort i Rogaland.

Alle fylker bør finne sin lokale medisin, og at vi må forstå at politikk handler om å være nær folk.

De tingene som engasjerer og er nær hverdagen vi lever i er forskjellig rundt omkring i hele landet.

Hva er din hjertesak?

Hjertesak? Oi, det er alltid litt vanskelig for de endrer seg litt underveis. Akkurat nå er min store hjertesak skolepolitikk, som jeg jobber masse med som utdanningspolitisk talsperson i partiet. Min store drøm er at vi skal klare å lage en bedre sosialdemokratisk skolepolitikk som er et tydelig alternativ til den skolepolitikken høyreregjeringen fører og har stått for de siste ti årene.Det høyreskolen svikter mest på er skolen som et fellesprosjekt som skal utjevne forskjeller. Vi ser nå at de som er født i en familie med dårlige ressurser er også dem som får dårligst resultater. Dette er et kjempestort svik. 

Vi kan ikke bare være i mot testing, press og stress i skolen, men komme med et tydelig alternativ. Som for eksempel en mer praktisk skolehverdag som ser hver enkelt elev og deres læremåter, i tillegg til tidlig innsats i skolen.

Hva husker du best fra din tid i AUF som ungdomspolitiker?

Det var tider! En politisk sak var da vi kjempet gjennom og fikk på plass Norges første og kuleste kommunale skateplan i Stavanger. Det kjempet vi masse for, og hadde underskriftskampanjer, mange møter og samarbeidet med skaterne i byen. Men det jeg husker best er fra alle aksjonene og rare sprell for å få oppmerksomhet. I tillegg til sommerleir og møte AUFere fra hele landet som delte de samme meningene som meg.

Hvis det var én ting du hadde fullmakt til å endre, bare helt spontant nå, hva ville det vært? Hvilket samfunnstiltak?

Det første jeg tenker på er privatskoleloven. Den har vært en plage siden jeg startet i AUF i 2002. For nå ser vi jo at med høyrepartiene i regjering blir det flere og flere privatskoler over hele landet som ødelegger den gode fellesskolen.

Hva synes du er viktig å gjøre for at AUFere hopper over til Arbeiderpartiet når tiden er inne?

Arbeiderpartiet må bli mye flinkere til å tenke sånn som AUF. Å ha aktivitet og opplegg som er spennende for flere folk. Hovedaktiviteten til partiet er jo ofte medlemsmøter som er gammeldagse og for å sette det veldig på spissen: som appellerer til eldre menn som liker å gå på talerstolen og si hva dem mener. Så det er noe vi må jobbe med for å gjøre partiarbeid interessant for flere.

Visste du forresten at når Jens Stoltenberg var i AUF-ledelsen endret de navn på AUFs medlemsmagasin til Praksis? Det var fordi de startet en ny strategi om at man ikke bare skulle snakke om ting, men også gjøre og vise politikk i praksis.

Hva er ditt beste tips til aktivitet i hjemmekarantene?

Mitt beste tips er å bygge lego. Det gir ro i sjelen å få bygge landet, som er en god inspirasjon til hva vi må gjøre etter denne krisen. 

Noe du vil si til dagens AUFere?

Jeg har en oppfordring som tidligere aktivist: flere aksjoner! Arranger enda flere utfordringer, demonstrasjoner og rist skikkelig i dem som sitter på Stortinget og i partiet. 

Kompromisser er for 40-åringer!

Tekst

Sanne Ellingsen

Les også...

Laster artikler

Denne siden bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer i vår Personvernerklæring